Hjärnskakning behandlas i 90 procent av fallen enbart med vila i hemmet. Det är då viktigt att man undviker onödig ansträngning som träning eller för mycket tv-tittande.

Behandling av hjärnskakning

De symtom som uppkommer vid en hjärnskakning är lätta att behandla, förutsatt att det inte finns någon skada som är ihållande under läkningsprocessen. Här är några riktlinjer som kan hjälpa dig att förstå vilken behandlig just du behöver. Oavsett hur mild en hjärnskakning är så är det bäst att bli undersökt av en läkare först!

Om du har någon riskfaktor som spelar in kan du kolla det här och för att förstå vilken grad av hjärnskakning du har rekommenderar vi dig att först läsa avsnittet om symtom.


Behandling vid hjärnskakning grad 1

Om du tror att din hjärnskakning är mild och är inom grad 1 ska man först säkerhetsställa att så verkligen är fallet. Vi rekommenderar att ringa vårdguiden. Om det visar sig vara en mild hjärnskakning, räcker det med att personen vilar och ingen medicinsk hjälp behövs. Personen ska vila till symtom är borta. Under tiden kan personen äta smärtlindrande inom de direktiv som står eller vad läkaren ordinerat. Skulle personen skada sig ytterligare och få tillbaka symtom för hjärnskakning är det viktigt att kontakta en läkare.

hjärnskakning behandling

Behandling vid hjärnskakning grad 2

Behandlingen av en hjärnskakning av klass 2 innebär att alla dagens aktiviteter avbryts och personen bör hållas under strikt medicinsk övervakning. Om symtomen verkar förvärras, kommer en datortomografi eller en MRI föreslås. Om en person har fått 2 gradig hjärnskakning är det viktigt att han / hon inte förvärras eller har kvar symtom efter en vecka för att personen ska kunna återuppta sitt normala liv.


Behandling vid hjärnskakning grad 3

En behandling vid en hjärnskakning av klass 3 som innebär medvetslöshet, så är det viktigt för personen att genomgå grundlig läkarundersökning och tester, och även gå igenom en datortomografi och magnetröntgen. Om någon desorientering eller minnesförlust observeras, ska personen kollas upp på sjukhus omedelbart.

Finns det andra symptom som förvirring, vätska sipprade ur munnen, öronen eller näsan,
är det viktigt att du ringer en läkare om hjälp.