Hjärnskakning och sömn

Alla har nog hört att man inte ska sova efter man har fått en hjärnskakning, och alla har nog också hört att man ska vila när man har fått en hjärnskakning. Att man ska vila är helt rätt men att man ska försöka hålla sig vaken behöver inte vara helt korrekt. Det som oftast misstolkas är att man inte får sova. Man ska kunna hålla sig vaken men det betyder alltså inte att man inte får sova. I många fall är det bästa att sova för att hjärnan då kan vila ut. Men man ska inte lägga sig om man blivit trött direkt efter hjärnskakningen. Håll dig till dina normala tider då du normalt brukar lägga dig. Har du en allvarlig hjärnskakning ska du rådfråga din läkare. Läs mer om grader av hjärnskakning i avsnittet symtom.

(Ett nytt fönster öppnas)

Om man blir så påverkad och trött direkt av hjärnskakningen så att man vill sova så ska man alltså inte gå och lägga sig. Men har däremot en läkare konstaterat att allt är bra och inga direkta symtom finns kvar så kan man alltså sova. Har man ett barn så kan det däremot vara svårt att veta varför barnet vill sova. Då är det bra att hålla barnet vaket åtminstone 2 timmar efter att hjärnskakningen uppstått och sedan följa vanliga rutiner. Men för säkerhets skull bör du prata med en läkare först.Hjärnskakning – sova

Har man en mild hjärnskakning och man inte fick den precis innan man ska gå och lägga sig så kan man sova. Vila är det bästa man kan göra när man fått en hjärnskakning.

Hjärnskakning – inte sova

Man ska inte sova ifall man känner sig trött direkt på grund av hjärnskakningen eller om de direkta symtomen inte försvunnit. Har man ett barn är det bra att väcka barnet någon gång i timmen för att se om det klarar av att vakna och att allt är okej. Vid misstanke om hjärnskakning hos barn bör man ringa 1177-Vårdguiden för att få råd.Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

  1. Men kan jag sova bra inatt utan att vara orolig för jag fick det för typ 3 h sedan och jag har ont men jag kmr gå sova kl 21.00 för att de är skola imorgon men behöver jag vara orolig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *